Η Ιστορία του

Οι σχολικές μονάδες Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που εδρεύουν στην Φλώρινα ιδρύθηκαν από την επιθυμία του ηγέτη της τοπικής Εκκλησίας να παράσχει εκκλησιαστική παιδεία στους ήδη χειροτονημένους ιερείς, να προετοιμάσει όσους προαλείφονται για το ιερατικό στάδιο ενηλίκους και να εξασφαλίσει τις πνευματικές και ηθικές συνθήκες, ώστε να μορφωθούν χριστιανικά και εγκυκλοπαιδικά οι νέοι που θα ήθελαν να σταδιοδρομήσουν μελλοντικά ως ιερείς, θεολόγοι, θεράποντες άλλων επιστημών, μετερχόμενοι οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα στην κοινωνική κονίστρα.

Το 1978 ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ με ενέργειες και αλλεπάλληλες προτάσεις στην πολιτεία πέτυχε, ώστε να ιδρυθεί αρχικά το Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο (Π.Δ. 681/1978, ΦΕΚ 153/21-9-1978, τ.Α’). Από το πρώτο κιόλας σχολικό έτος λειτούργησε με τρεις τάξεις πολυπληθείς. Οι απόφοιτοι του φροντιστηρίου, κυρίως ιερείς αλλά και λαϊκοί (νεαροί) μαθητές, εκδήλωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν τη σπουδή στο Λύκειο. Ο ίδιος μητροπολίτης με επίμονες οχλήσεις στην πολιτεία έλαβε την υπόσχεση της ίδρυσης και Εκκλησιαστικού Λυκείου. Το Λύκειο με το Π.Δ. 835/1980 (ΦΕΚ 207/9-9-1980, τ.Α’) είναι πλέον πραγματικότητα.

Κατά τα τριάντα και πλέον χρόνια της λειτουργία της σχολικής μονάδας αποφοίτησαν πρόσωπα που σταδιοδρομούν σήμερα ως ιερείς, ως μοναχοί, ως καθηγητές πανεπιστημίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευτές, ως λειτουργοί σε άλλους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού στίβου, ως αξιόλογοι οικογενειάρχες.

 Πατήστε σε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο με θέμα  «Η ιστορία του Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Φλωρίνης».

https://www.dropbox.com/s/xa96swmob81xu96/VTS_01_1.VOB?dl=0