Εκκλησιαστική Εστία

Οι μαθητές των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται δωρεάν σε Οικοτροφεία, τις λεγόμενες Περιφερειακές Εκκλησιαστικές Εστίες. Η διαμονή τους στην Εστία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ημερησίου προγράμματος, συνεπώς η Εστία αποτελεί το δεύτερο τους σπίτι. Η διαμονή είναι δωρεάν και καλύπτεται από ειδικά κονδύλια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μέσα στην Εστία εκτός από τους κοιτώνες των παιδιών υπάρχει τραπεζαρία, όπου σιτίζονται, αίθουσα αναγνωστηρίου όπου μελετούν σε καθορισμένες ώρες υπό την επίβλεψη κάποιου επιμελητή, και αίθουσα ψυχαγωγίας με διάφορα παιχνίδια και μηχανήματα προβολής ταινιών. Υπάρχει επίσης και βιβλιοθήκη με εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και βιβλία λογοτεχνικού, θρησκευτικού, εθνικού και νεανικού περιεχομένου. Η Εστία διαθέτει και μικρό Ναό όπου οι ιεροσπουδαστές κάνουν την πρωινή και βραδινή τους προσευχή. Στην αυλή της Εστίας υπάρχει γήπεδο μπάσκετ στο οποίο τα παιδιά μπορούν να παίζουν στις ελεύθερές τους ώρες.

Εκτός από τις δυνατότητες αυτές για μελέτη, παιχνίδι και ψυχαγωγία, οι ιεροσπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν θέματα σχετικά με τη χριστιανική πίστη και ζωή. Εκτός από την πρωινή και βραδινή προσευχή γίνονται κατά καιρούς στο εκκλησάκι της Εστίας και Θείες Λειτουργίες όπου μπορούν όσοι είναι έτοιμοι, να κοινωνήσουν. Μετά το βραδινό φαγητό γίνεται μελέτη και απλή ανάλυση μιας περικοπής από την Αγία Γραφή ή ανάγνωση της ζωής του αγίου που γιορτάζει. Πολλές φορές οι υπεύθυνοι της Εστίας απευθύνουν συμβουλές στους οικότροφους σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν στην κοινωνία και άλλες χρήσιμες παρατηρήσεις.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας για μια χριστιανική αγωγή φαίνονται στο μέλλον και εκφράζονται από τους ιδίους τους αποφοίτους, οι οποίοι με πολλή συγκίνηση ενθυμούνται τα χρόνια που πέρασαν στο Οικοτροφείο και ομολογούν με ευγνωμοσύνη τις ωφέλειες που απεκόμισαν από τη ζωή που έζησαν ως οικότροφοι.

Τα πρόσωπα που διακονούν στην Εστία είναι:

  • Ο Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου ως διευθυντής

  • Ο ιερομόναχος Χαρίτων Αρσένης

  • Ο Φίλιππος Σταμπουλτζής ως καθαριστής

Την γενική επίβλεψη της όλης λειτουργίας της Εστίας έχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος ενημερώνεται για την πορεία και τα προβλήματα που προκύπτουν και δίνει εντολές για την επίλυσή τους.

Υπάρχει επίσης στενή συνεργασία και με τον διευθυντή των σχολικών μονάδων Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου κ. Σαββίδη Σάββα για τον συντονισμό της λειτουργίας της Εστίας με το Σχολείο.