Περιβαλλοντική Δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, τα παιδιά του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Φλώρινας, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών δράσεων του Σχολείου μας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας (ΣΕΟΦ), συμμετείχαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση περιπάτου στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Στόχοι του περιπάτου μας ήταν:

  • ο καθαρισμός του μονοπατιού που ακολουθήσαμε, αλλά και
  • η επαφή μας με το περιβάλλον και τη φύση.

Με αφετηρία μας το Σχολείο, κατευθυνθήκαμε προς τον Αριστοτέλη και αφου ανηφορίσαμε για λίγα μέτρα την οδό Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού, στα αριστερά μας βρήκαμε ένα από τα πολλά μονοπάτια που οδηγούν στο περιαστικό δάσος του παρακείμενου λόφου. Συνοδός και οδηγός μας σε αυτή μας την εξόρμηση, ο κ. Χρήστος Όροβας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών, ο οποίος έφερε και μετέδωσε όλη την αγάπη, γνώση και πολύχρονη εμπειρία του.

Έτσι σε ελάχιστα μόλις λεπτά βρεθήκαμε από τον πυκνό αστικό ιστό της πόλης μας, σε ένα πανέμορφο δάσος και έναν χώρο αναψυχής, που μας επαναφέρει σε ρυθμούς που είναι πιο κοντά στην αληθινή μας φύση! Ακούσαμε τον δρυοκολάπτη και απολαύσαμε την ηρεμία και την ησυχία του δάσους, αναγνωρίσαμε φυτά και δέντρα. Μιλήσαμε για άγρια ζώα και τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποια από αυτά. Θυμηθήκαμε ανθρώπους που χάρη σ’ αυτούς μπήκαν τα θεμέλια της φυσιολατρίας και χαράχθηκαν διαδρομές μέσα στο δάσος. Αναγνωρίσαμε την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον και επομένως και την μεγάλη μας ευθύνη για την προστασία του. Ξεδιψάσαμε από πηγές που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπως μας είπε και ο κ. Όροβας, γέμισαν και ξεχείλισαν! Γεμίσαμε το μυαλό και την καρδιά μας με εικόνες και αρώματα που μας θυμίζουν ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε τόσο κοντά στη φύση. Κάπως έτσι καταλήξαμε στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, από όπου απολαύσαμε την εκπληκτική θέα και εκεί ο κ. Όροβας μας μίλησε εκτενώς για τη σημασία, την αξία και τη χαρά του εθελοντισμού, για το πώς πρέπει να κινούμαστε και τι πρέπει να προσέχουμε στο δάσος, τις δυνατότητες που μας προσφέρονται, τόσο για αναψυχή, όσο και για αθλητισμό και το σημαντικότερο όλων η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με έναν πιο ανθρώπινο ρυθμό ζωής, από τον οποίο ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει απομακρύνει. Στη συνέχεια, έχοντας γεμίσει με θετική ενέργεια, προχωρήσαμε στον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου και με χαρά διαπιστώσαμε ότι βρήκαμε το δάσος ιδιαίτερα καθαρό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μονοπάτια, γεγονός που φανερώνει ότι έχει αρχίσει να εδραιώνεται μία πιο υγιής περιβαλλοντική συνείδηση. Παρ’ όλα αυτά στην επιστροφή γεμίσαμε τρεις μεγάλες σακούλες με σκουπίδια, που βρήκαμε δίπλα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί έως την περίφραξη.

Με όλα αυτά τα δώρα, τις νέες εικόνες, τις γνώσεις και το αίσθημα ότι αυτή η ημέρα, ήταν μια γεμάτη και με νόημα μέρα, επιστρέψαμε στους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας και στο Σχολείο, φέρνοντας μαζί μας τον αέρα του δάσους!

Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΣΕΟ Φλώρινας και τον κ. Χρήστο Όροβα, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σχολείου μας για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και τους μαθητές που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τον καθαρισμό των μονοπατιών. Δώσαμε την υπόσχεση, με την πρώτη ευκαιρία, να επαναλάβουμε την εξόρμησή μας, θέτοντας όμως αυτή τη φορά ως στόχο την κορυφή του Σταυρού.

Στη συνέχεια θα θέλαμε να μοιραστούμε λίγες από τις υπέροχες εικόνες που “αιχμαλωτίσαμε” με τον φωτογραφικό μας φακό, και να σας προτείνουμε να μη μείνετε μόνο σε αυτό, αλλά να πάτε να τις απολαύσετε με τα ίδια σας τα μάτια! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος, καλή παρέα και μια σακούλα για να μαζέψουμε και κανένα σκουπιδάκι!

Καλές και καθαρές βόλτες!

Σημείωση:
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δράση πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τα μέτρα που καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για τη διασφάλιση της προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.