25.5: Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων (ΓΚΠΔ)

Το τελευταίο διάστημα, Έλληνες και Ευρωπαίοι χρήστες βλέπουν συχνά εφαρμογές, κοινωνικά δίκτυα αλλά και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να τους ενημερώνουν για νέους όρους χρήσης και να ζητούν τη συγκατάθεσή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τίθεται πλέον σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων (Γενικός Kανονισμός για την Προστασία Δεδομένων ή ΓΚΠΔ), που υποχρεώνει τους κολοσσούς της τεχνολογίας ανά τον κόσμο να αλλάξουν «ρότα» και να δώσουν στους χρήστες της Γηραιάς Ηπείρου μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους.

Ένας από τους στόχους του νέου αυτού κανονισμού είναι να αλλάξει το τοπίο στη συλλογή προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις, να βάλει σε… τάξη τις «ασχήμιες» του διαδικτύου και να αποτρέψει ένα νέο σκάνδαλο τύπου Cambridge Analytica. Φυσικά, ο νόμος αυτός δεν αφορά μόνο στο διαδίκτυο αλλά προστατεύει τους πολίτες της Ευρώπης και από τις διαδικτυακές «απειλές» αλλά και από άλλων ειδών συλλογή δεδομένων.

Τι είναι ο ΓΚΠΔ

Ο «Γενικός Kανονισμός για την Προστασία Δεδομένων» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 και ορίζει με σαφήνεια τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να συλλέγουν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα. Θεωρητικά, ο ΓΚΠΔ ισχύει μόνο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η παγκόσμια φύση του διαδικτύου αναγκάζει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ήδη, οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί –όπως για παράδειγμα το Facebook, το Google και το WhatsApp– έχουν σπεύσει να εναρμονιστούν με τους νέους κανονισμούς, που τίθενται σε ισχύ στις 25 Μαΐου.

Ο ΓΚΠΔ έχει «χτιστεί» πάνω σε παλαιότερους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της προσωπικής ζωής των πολιτών, όπως την «Ασπίδα Προστασίας της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. – ΗΠΑ» (Privacy Shield) και την οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επεκτείνει, όμως, τα μέτρα αυτά με δύο βασικούς τρόπους. Πρώτον, οι νέοι κανονισμοί θέτουν ψηλότερα από ποτέ τον πήχη για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα (ΠΗΓΗ):

http://www.cnn.gr/focus/explainers/story/130245/ola-osa-prepei-na-xerete-gia-ton-neo-eyropaiko-kanonismo-prostasias-prosopikon-dedomenon