3.12 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

Την εκδήλωση στο Σχολείο μας επιμελήθηκε η εκπ/κος ειδικής αγωγής ΕΒΠ, κα Πολυξένη Τσομπανοπούλου. Ομιλία εκφώνησε η εκπαιδευτικός, ενώ δύο μαθητές του Σχολείου μας, οι Παντελής (ΑμεΑ) και Γιώργος Νάκος, μίλησαν για τα “δύο είδη” ανθρώπων στον κόσμο μας: “Εμείς και οι άλλοι”, ” οι διαφορετικοί”.
Προβλήθηκε το βιντεάκι “ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗ ΓΗ”,

και ακούστηκε το συγκρότητα ΑΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ με ταυτόχρονη προβολή σχετικών εικόνων

έγινε απαγγελία του ποιήματος για τη φιλία του ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΡΧΕΣ
 και μία απόπειρα βιωματικής προσέγγισης στη Νοηματική Γλώσσα
“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου
δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “
Το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχήτης στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότηταζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτωνενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.
Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τηδική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσεςευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.
Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρ
ίες,United Nation,Human Rights and Disabled Persons
Σταύρη Ζήνωνος Νοσηλευτική Λειτουργός
πηγή: https://www.ucy.ac.cy/hr/documents/HealthSafety_AsfaliaYgeiaPerivallon /HealthSafety_Arthra/Anapiria.pdf