Λίγα λόγια για την Φλώρινα

Φλώρινα, ένας ακριτικός νομός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με γεωγραφική θέση πολύ σημαντική για τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις της χώρας μας με τους Βαλκάνιους γείτονές της. Περιοχή καθαρά γεωργο-κτηνοτροφική, αλλά πάνω απ' όλα μια πανέμορφη περιοχή με μακραίωνη ιστορία, που θεωρείται ότι ξεκινά τουλάχιστον από το 10.000 π.X.

Από φυσική άποψη το τοπίο παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία και εκπληκτικές εναλλαγές. Πανύψηλα βουνά, ποτάμια, πυκνά δάση από δρυς και οξυές, που καταλαμβάνουν το 22,8% της έκτασης του νομού σε συνδυασμό με μοναδικούς υγροβιότοπους με πλούσια φυσική βλάστηση συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλου κάλλους, στο οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση είναι μηδενική. Είναι η περιοχή με τις περισσότερες και ωραιότερες λίμνες της χώρας. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμπληρώνουν την ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία της περιοχής. Αρχαιολογικά, ιστορικά ευρήματα από την προϊστορική εποχή, ερείπια, δείγματα της ύπαρξης παλαιότερων πολιτισμών, βυζαντινοί ναοί, οι μοναδικές βραχογραφίες και τα ασκηταριά των Πρεσπών σε συνδυασμό με διατηρητέους οικισμούς και πανέμορφα χωριά με παραδοσιακά κτίσματα, καταφύγιο θηραμάτων, δείγματα της οικολογικής ευαισθησίας των κατοίκων είναι πόλοι τουριστικής έλξης και προσελκύουν κάθε χρόνο πολυάριθμους επισκέπτες.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια της πόλης, να κάνει ένα μοναδικό περίπατο στο ποτάμι με τα πανέμορφα παλιά κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ύ αιώνα και να περπατήσει μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη. Το χειμώνα τον περιμένουν οι χιονοδρομικές πίστες, για να χαρεί το χιόνι και τον καθαρό αέρα του βουνού. Μετά από μια μέρα στο βουνό τον περιμένουν οι γραφικές ταβέρνες τις πόλης και των γύρω χωριών, για ν' απολαύσει παραδοσιακές νοστιμιές και θαυμάσιο κρασί. Παράγεται στο Αμύνταιο από αμπελώνες της περιοχής.

Πλούσια πολιτιστική κίνηση αναπτύσσεται στο Νομό από τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, που δραστηριοποιούνται στην πόλη και τα χωριά με κορυφαίες εκδηλώσεις τα «Πρέσπεια», που οργανώνονται στην Πρέσπα κάθε καλοκαίρι και τα «Λυγκήστεια», που οργανώνονται στην πόλη της Φλώρινας προς τιμήν των αποδήμων Φλωρινιωτών. Η πόλη είναι φυτώριο καλλιτεχνών, κατ' εξοχήν ζωγράφων, τα έργα των οποίων κοσμούν πολλά σπίτια και καλλιτεχνικές συλλογές σ' όλη τη χώρα.

Φλώρινα, μια μικρή πόλη σας περιμένει, για να δείξει ότι μακριά από τα μεγάλα αστικά και εμπορικά κέντρα της χώρας μπορεί να υπάρξει μια άλλη ζωή ήρεμη και μοναδική, που συνδυάζει ποιότητα, ζωντάνια και ομορφιά.

 *(Το παρόν κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Παράρτημα Φλώρινας)

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη και τον νομό της Φλώρινας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας.